Jak znaleźć księcia zamiast lokaja

Nikt nie lubi być oszukiwany

To jasne jak śnieg, zanim go zabrudzą spaliny.

Ale że ktoś Ciebie i mnie oszukuje na cynamonie? Niemożliwe – powiesz – Przecież mam swoją torebeczkę z cynamonem w kuchni i pisze jak byk, że to cynamon!

No to zacznijmy od podstaw, jak w szkole

Co to jest cynamon?
Pewnie wiesz, że to kora z drzewa, którą możesz kupić w kawałkach zwiniętych w rurki. Bardziej popularna jest jednak w sproszkowanej formie. Więc w czym rzecz?

Możesz nie wiedzieć, my z Królem też żyliśmy w nieświadomości przez lata, ale istnieje kilka rodzajów cynamonu! Bardzo się przy tym różnią jakością, zapachem, smakiem i zastosowaniem. Ceną oczywiście też, ale zaraz do tego dojdziemy..

Tak naprawdę pod nazwą „cynamon” sprzedawany jest nam jego… kuzyn!
Nazywa się Cassia i ma inny wygląd, aromat i mniej szlachetny smak.

cassia pseudo cynamon

To trochę tak, jakby ktoś wmawiał Ci, że na balu tańczysz z księciem, gdy tymczasem podstawił Ci… służącego!
Różnica wynika z rośliny, z której pozyskiwana jest kora. W tym wpisie nie będę Cię zanudzać botaniką, ale warto wiedzieć, że:

prawdziwy cynamon nazywany jest cejlońskim, z drzewa o łacińskiej nazwie Cinnamomum longum lub Cinnamomum verum.
Jeśli na niego trafisz, jest raczej pewne, że pochodzi ze Sri Lanki.

Opowiem Ci o nim więcej w osobnym wpisie.

Nie wszystko cynamon, co pachnie jak… cynamon

Skąd zatem bierze się jego tańszy odpowiednik?
Cassia, albo spolszczona kasja, to przyprawa z rodzaju roślin Cinnamomum cassia lub Cinnamomum chinense i już ta druga nazwa podpowie Ci, skąd pochodzi…
Nie zrozum mnie źle – wcale nie uważam, że wszystko, co produkują Chińczycy, jest słabej jakości! Jesteśmy z Królem dalecy od takich stereotypów. Jednak większość cynamonu na rynku pochodzi od spokrewnionych gatunków cynamonowca, które są również określane jako „kasja”, i trzeba jasno powiedzieć, że nie są „prawdziwym cynamonem”.

Czy to oznacza, że cassia jest gorsza?

Cóż… Jest na pewno INNA. Ale dopóki nie porównasz księcia do lokaja, nie widzisz różnic.
Kora pozyskiwana jest z drzewka, któremu nie jest dane rozrosnąć się do dużych rozmiarów. Po pokrojeniu jej na kawałki i zwinięciu, jest wysuszana, a następnie pakowana na eksport. Oczywiście spora część jest wcześniej mielona, przez co zanim dotrze na Twój talerz czy do kubka, traci sporą ilość aromatu. A przecież chodzi nam przede wszystkim o niego!

W kolejnych wpisach opowiemy Ci o prawdziwym cynamonowym księciu i porównamy oba rodzaje cynamonu.

A teraz Twoje małe zadanie: zajrzyj do swojej kuchni i sprawdź, czy masz opakowanie cynamonu. Jeden punkt od nas dostaniesz już za sam fakt, że posiadasz w domu cynamon! Drugi punkt, jeśli odczytasz na opakowaniu, skąd pochodzi – czy jest cejloński, czy chiński, i napiszesz nam w komentarzu…

Pozdrawiamy cynamonowo!

3 komentarze

    1. Biorąc pod uwagę, że Kopciuszek został w końcu królową, może to być dobry początek 😉 Obawiam się, że nie ma możliwości dołączania zdjęć do komentarzy, albo jeszcze za słabo się znamy na prowadzeniu bloga

  1. Pingback: Dlaczego cynamon cejloński warto przynajmniej spróbować? | Królestwo Cynamonu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *